Skip to main content

A fertőtlenítő eljárás lényege

Az UVC sugárnak vagy az òzonnak önmagában is igen erős csíraölő hatása van. A kettő kombinációja, kihasználva különböző fizikai tulajdonságaikat, páratlanul hatásos fertőtlenítést eredményez, melyet régóta felhasználnak az ivóvíz (víztárolók), műtők (Germicid lámpa), stb. sterilizációjában.

A.

Az UVC sugár hatása: A 253,7 nm-es hullámhosszúságú UVC sugár közvetlenül támadja meg a sejtmembránt, elpusztítja a kórokozó gombák, baktériumok és vírusok  DNA és  RNA  struktúráját. A fertőtlenítés alatt feltöri az UVC sugár a nukleinsavak molekuláris kötéseit, minek következtében a kórokozók elveszítik reprodukciós képességüket, tehát szaporodásra képtelenné vállnak és elpusztulnak.

B.

Az òzon hatása: Az òzon egy erős oxidatív gáz, melynek fertőtlenítő hatása  600 – 3.000 x (!) erősebb a közismerten erösen  fertőtlenítő klór hatásánál. Az oxidáció először megváltoztatja a kórokozó-sejtmembrán áteresztő képességét majd behatol a sejtbe és elpusztítja annak létfontosságú belső szerkezetét.

Az  UVC és òzon kombinációja egy tökéletes  Hygiene-Management a cipői számára!

Az ÓZONSTERI jellemzői és tulajdonságai

 • Igen intenzív UVC sterilizálás: A 253,7 nm hullámhosszúságú UVC sugár, mely csak egyenes irányban terjed,  intenzitása magasabb mint 2000 micro  uW/cm². Ez olyan erős, hogy az általa elért  kórokozókat percek alatt elpusztítja.
 • Òzon sterilizálás: Az izzóból kibocsájtott 185 nm hullámhosszúságú sugár hatására keletkezett gázformájú òzon beáramlik a cipő legrejtettebb zugába is, a gáz perceken belül elárasztja a cipőt és ahová a csak egyenes irányba terjedő UVC sugár nem ér el, ott is elpusztúlnak az ózontól a gombák és baktériumok.
 • Dezodorálás: A különböző kórokozók elpusztítása következtében az ÓZONSTERI  hatásosan csökkenti, sőt megszünteti a cipők gyakori kellemetlen szagát. A lábszagot  nem az  izzadtság, a verejték okozza – az önmagában szagtalan-, hanem az elszaporodó baktériumok és gombák erjesztik a kellemetlen szagú gázokat. A kórokozók elpusztítása után viszont nincs « gáztermelés ». Az izzó üzemi hőmérséklete eléri, de nem haladja meg  a 40 C°-ot.
 • Zoknik, harisnyák, harisnyanadrágok fertőtlenítésére is használható, mivel ezeket a 60 C°-on történő mosás – mely hőmérséklet a gombák elpusztításához egyébként sem elégséges – károsítja, tönkreteheti őket. Ezeket az ÓZONSTERI -hez tartozó védőzsákban vagy egy fiókban  elhelyezve a cipőbelsőhöz hasonlóan lehet fertőtleníteni.
 • Környezetbarát és hatékony: Az ÓZONSTERI csak fizikai hatással működik, azaz semmi környezetszennyező hatása nincs (nincs kémiai melléktermék, mint  fertőtlenítő-, vagy hajtógáz, eldobandó spray-flakon) – és csíraölő hatása csaknem 100 %-os.
 • Igen hosszú az élettartama és egyszerű a karbantartása: Nem tud elromlani. Robosztus. Az izzót 5.000 üzemórára és legalább 20.000 ki- és bekapcsolásra tervezték.

Hogyan használjuk?

 • Helyezze be a két izzót a cipők orrába. Ha pl. papucsokat fertőtlenít – azokra ráhelyezi.
 • Ezután tegye be a cipőt a mellékelt védőzsákba és zárja le a zsákot gondosan, hogy se fény, se òzon ne szabadulhasson ki belőle, majd dugja be az adaptert  a konnektorba. Ekkor kigyullad egy kis piros lámpa a kapcsolón. Ha a készülék áram alatt van, tehát készenlétben, de nincs bekapcsolva, kis piros kört látunk. Ha egyetlen pillanatra (nem hosszan) megnyomja a 15 vagy 30 perces gombot, a kapcsolón a kis kör zöldre vált és azonnal vagy másodperceken belül mk. izzó bekapcsol. A folyamat elkezdődött.
 • Csizmánál ugyanígy járjon el, de ott a védőzsákot egyszerűen ráhúzza a csizma bemeneti nyílására.
 • A készülék 15 perc üzemidőre van beállítva, ennyi idő után automatikusan kikapcsol, mert a sterilizálási folyamat befejeződött. Húzza ki a konnektorból az adaptert. A zsákot csak ekkor szabad kinyitni – fény már nincs, az izzók kialudtak, az ózon szagát ugyan még érezni, de koncentrációja másodperceken belül felhígul és 110   ugr/m³ alá esik – ami teljesen veszélytelen az emberre.

Biztonsági utasítások

 • Az UVC sugár árthat a szemnek!  Ne nézzen a fénybe!
 • Kerülje a közvetlen kapcsolatot a fénysugárral. Az izzókat csak addig tartsa bekapcsolva, amíg azok a védőzsákban vannak. Működésben lévő izzókat, illetve azok védőrácsát ne érintse meg. Az izzók kikapcsolása után a védőzsák azonnal kinyitható. Az enyhe òzon-szag àrtalmatlan.
 • Nedves, vizes kézzel tilos a készüléket megfogni.
 • Gyerekeket ne engedjünk a készülék közelébe. Az ÓZONSTERI érdekes és izgalmas játéknak tűnhet egy gyereknek, de veszélyes!
 • Az izzókat tartsa mindig tisztán, ne fogja meg puszta kézzel.
 • Ütéstől, leeséstől óvjuk a készüléket, mert tönkre mehet, eltörhet és a védőrács ellenére sérüléseket okozhatnak az üvegszilánkok.
 • Ha valamilyen okból meg akar válni a készüléktől, környezetünk védelme érdekében ne dobja a háztartási szemétbe, hanem küldje vissza az eladónak, aki a fennálló rendelkezések értelmében gondoskodik a szakszerű megsemmisítéséről. A postaköltség Önt terheli.

Az ÓZONSTERI alkalmazása

A készülék alkalmas minden fajta lábbeli – cipő, csizma és papucs sterilizálására – úgy mint félcipő, magasszárú cipő, bakancs, szandál, női magassarkú cipő,  strandpapucs, sportcipő, síbakancs, korcsolyacipö, stb. valamint zoknik, harisnyanadrágok csiramentesítésére és szagtalanítására.

Milyen gyakran használja a készüléket?

Alapvetően: két felvétel között a cipőket is és a zoknikat is ki kell fertőtleníteni addig amíg a kezelésünk alatt áll. Gyógulás után az aktuálisan hordott cipőket és zoknikat hetente 3x. Az egyes cipőfertőtlenitő folyamatok , anélkül, hogy a cipőből kiveszi az izzókat, ismetelhetőek. A két mellékelt zsákban történik a fertőtőlenítés –hogy a gáz ne szökjön el, illetve az ózon és UVC ne izgassa közvetlenül a használó  nyálkahártyáit. Minden sterilizálási folymat után a gombák, virusok és baktériumok elpusztúlnak.

Szakirodalom

1. Ajello, L. and Getz, M.E. : Recovery of dermatophytes from shoes and a shower stall. J. Invest. Dermat, 22: 17-21, 1954.

2. Broughton R. Reinfection from shoes and socks in tinea pedis – Br. J. Derm. 1955;67:249-54

3. Polemann, G. Zum Nachweis hautpathogener Pilze in der Fußbekleidung
Dtsch. Med. Wsch., 82 Jg.: 1871-72, 1957

4. Knudsen, A.: Isolation of dermatophytes from footwear with adhesive tape strips. Journal of Medical and Veterinary Mycology (1986) 25,         59-61

5. Gemeinhardt, H. : Killing of feet fungi in shoes with ultraviolet rays.
Z. Gesamte Hyg (18(1): 9-14, 1972 Jan.)

6. Conner-Kerr, Sullivan, Gaillard, Franklin, Jones (1998) : „The effects of ultraviolet radiation on antibiotic-resistant bacteria in vitro”.Ostomy Wound Manage 44(10):50-56

7. Robbins: „Treatment of onychomycosis in the diabetic patient population“ J. Diabetes Complications 2003; 17:98 – 104

8. Owens, Deal DR, Shoemaker, Knudson, Meszaros, Deal J (2005) “High –dose ultraviolet C light inactivates spores of bacillus subtilis var. niger and Bacillus anthracis Sterne on non-reflective surfaces.” Applies Biosafety 10:240-247

9. Arbeitsgemeinschaft der Wissenschaftlichen Medizinischen Fachgesellschaften  –  AWMF. Die Deutsche Dermatologische Gesellschaft und die Deutschsprachige Mykologische Gesellschaft.

10. Dai, Tegos, Rolz-Cruz, Cumbie, Hamblin: “Ultraviolet C inactivation of dermatophytes: implications for treatment of onychomycosis”  –  Britisch Journal of Dermatology 2008 158, pp 1239-1246

11. Kowalski :  “Ultraviolet germicidal irradiation handbook : UVGI for air and surface desinfection”  – Springer New York 2009

12. Wolfgang Raab – „Nagelerkrankungen in der dermatologischen Praxis“   Springer-Verlag  –  2012 – nicht beigefügt

13. Dai T, Vrahas MS, Murray CK, Hamblin MR. Expert Rev Anti Infect Ther. 2012 Feb;10(2):185-95.
Ultraviolet C irradiation: an alternative antimicrobial approach to localized infections?

14. Cronin, Mildren, Moffitt, Lauto, Morton, Stack : „An Investigation into the inhibitory effect of ultraviolet radiation on Trychophyton rubrum”   –  Lasers Med Sci   Springer –Verlag London 2013

15. Effendy – „Interdisziplinäres Manegement der Onychomykose“ (Gesellschhaft für Dermatopharmazie) – 2013

16. Gupta AK, Brintnell WC. J Cutan Med Surg. 2013 Jul-Aug;17(4):243-9.
Sanitization of contaminated footwear from onychomycosis patients using ozone gas: a novel adjunct therapy for treating onychomycosis and tinea pedis?

17. Gupta AK, Brintnell W. J Dermatolog Treat. 2014 Jun;25(3):251-5.
Ozone gas effectively kills laboratory strains of Trichophyton rubrum and Trichophyton mentagrophytes using an in vitro test system.

18. Einsatz von UV-Anlagen zur Desinfektion von Trinkwasser  – Mitteilung des Umweltbundesamtes nach Anhörung der <trinkwasserkommission des Umweltbundesamtes – Bundesgesundheitsblatt-Gesundheitsforschung –gesundheitsschutz 2-99/181.

19. F. Axt, H.Stapel, J.Mielcke: Ozon in der Trinkwasserpraxis  –  Bund und Flußmeister Bayerns 2007