Skip to main content

A fertőtlenítő eljárás lényege

Az UVC sugárnak vagy az òzonnak önmagában is igen erős csíraölő hatása van. A kettő kombinációja, kihasználva különböző fizikai tulajdonságaikat, páratlanul hatásos fertőtlenítést eredményez, melyet régóta felhasználnak az ivóvíz (víztárolók), műtők (Germicid lámpa), stb. sterilizációjában.

A.

Az UVC sugár hatása: A 253,7 nm-es hullámhosszúságú UVC sugár közvetlenül támadja meg a sejtmembránt, elpusztítja a kórokozó gombák, baktériumok és vírusok  DNA és  RNA  struktúráját. A fertőtlenítés alatt feltöri az UVC sugár a nukleinsavak molekuláris kötéseit, minek következtében a kórokozók elveszítik reprodukciós képességüket, tehát szaporodásra képtelenné vállnak és elpusztulnak.

B.

Az òzon hatása: Az òzon egy erős oxidatív gáz, melynek fertőtlenítő hatása  600 – 3.000 x (!) erősebb a közismerten erösen  fertőtlenítő klór hatásánál. Az oxidáció először megváltoztatja a kórokozó-sejtmembrán áteresztő képességét majd behatol a sejtbe és elpusztítja annak létfontosságú belső szerkezetét.

Az  UVC és òzon kombinációja egy tökéletes  Hygiene-Management a cipői számára!

Az ÓZONSTERI jellemzői és tulajdonságai

  • Igen intenzív UVC sterilizálás: A 253,7 nm hullámhosszúságú UVC sugár, mely csak egyenes irányban terjed,  intenzitása magasabb mint 2000 micro  uW/cm². Ez olyan erős, hogy az általa elért  kórokozókat percek alatt elpusztítja.
  • Òzon sterilizálás: Az izzóból kibocsájtott 185 nm hullámhosszúságú sugár hatására keletkezett gázformájú òzon beáramlik a cipő legrejtettebb zugába is, a gáz perceken belül elárasztja a cipőt és ahová a csak egyenes irányba terjedő UVC sugár nem ér el, ott is elpusztúlnak az ózontól a gombák és baktériumok.
  • Dezodorálás: A különböző kórokozók elpusztítása következtében az ÓZONSTERI  hatásosan csökkenti, sőt megszünteti a cipők gyakori kellemetlen szagát. A lábszagot  nem az  izzadtság, a verejték okozza – az önmagában szagtalan-, hanem az elszaporodó baktériumok és gombák erjesztik a kellemetlen szagú gázokat. A kórokozók elpusztítása után viszont nincs « gáztermelés ». Az izzó üzemi hőmérséklete eléri, de nem haladja meg  a 40 C°-ot.
  • Zoknik, harisnyák, harisnyanadrágok fertőtlenítésére is használható, mivel ezeket a 60 C°-on történő mosás – mely hőmérséklet a gombák elpusztításához egyébként sem elégséges – károsítja, tönkreteheti őket. Ezeket az ÓZONSTERI -hez tartozó védőzsákban vagy egy fiókban  elhelyezve a cipőbelsőhöz hasonlóan lehet fertőtleníteni.
  • Környezetbarát és hatékony: Az ÓZONSTERI csak fizikai hatással működik, azaz semmi környezetszennyező hatása nincs (nincs kémiai melléktermék, mint  fertőtlenítő-, vagy hajtógáz, eldobandó spray-flakon) – és csíraölő hatása csaknem 100 %-os.
  • Igen hosszú az élettartama és egyszerű a karbantartása: Nem tud elromlani. Robosztus. Az izzót 5.000 üzemórára és legalább 20.000 ki- és bekapcsolásra tervezték.

Az ÓZONSTERI alkalmazása

A készülék alkalmas minden fajta lábbeli – cipő, csizma és papucs sterilizálására – úgy mint félcipő, magasszárú cipő, bakancs, szandál, női magassarkú cipő,  strandpapucs, sportcipő, síbakancs, korcsolyacipö, stb. valamint zoknik, harisnyanadrágok csiramentesítésére és szagtalanítására.

Milyen gyakran használja a készüléket?

Alapvetően: két felvétel között a cipőket is és a zoknikat is ki kell fertőtleníteni addig amíg a kezelésünk alatt áll. Gyógulás után az aktuálisan hordott cipőket és zoknikat hetente 3x. Az egyes cipőfertőtlenitő folyamatok , anélkül, hogy a cipőből kiveszi az izzókat, ismetelhetőek.

A cipőfertőtlenítő, gombamentesítő eljárás ezzel a típusú készülékkel kizárólag kistérfogatú zárt légtérben végezhető. A két mellékelt zsákban  történik a fertőtlenítés. Szeretnénk nagyon kihangsúlyozni hogy

–  a zsákban a levegő térfogata a cipők behelyezése után nem  haladhatja meg a 3 litert mert  nagyobb légtérben bizonytalan a lámpa hatékonysága!

–  a zsáknak biztonsági okokból légmentesen záródni kell és a zsák anyaga sem engedheti át az ózont!  –  2 db speciális zsákot szállítunk a  lámpa mellé, ugyanis nem megengedhető, hogy a használó tetszőlegesen válassza ki  a zsák anyagát és térfogatát.  A két mellékelt zsákban történik a fertőtőlenítés –hogy a gáz ne szökjön el, illetve az ózon és UVC ne izgassa közvetlenül a használó  nyálkahártyáit.