Skip to main content

A fertőtlenítő eljárás lényege

Az UVC sugárnak vagy az òzonnak önmagában is igen erős csíraölő hatása van. A kettő kombinációja, kihasználva különböző fizikai tulajdonságaikat, páratlanul hatásos fertőtlenítést eredményez, melyet régóta felhasználnak az ivóvíz (víztárolók), műtők (Germicid lámpa), stb. sterilizációjában.

A.

Az UVC sugár hatása: A 253,7 nm-es hullámhosszúságú UVC sugár közvetlenül támadja meg a sejtmembránt, elpusztítja a kórokozó gombák, baktériumok és vírusok  DNA és  RNA  struktúráját. A fertőtlenítés alatt feltöri az UVC sugár a nukleinsavak molekuláris kötéseit, minek következtében a kórokozók elveszítik reprodukciós képességüket, tehát szaporodásra képtelenné vállnak és elpusztulnak.

B.

Az òzon hatása: Az òzon egy erős oxidatív gáz, melynek fertőtlenítő hatása  600 – 3.000 x (!) erősebb a közismerten erösen  fertőtlenítő klór hatásánál. Az oxidáció először megváltoztatja a kórokozó-sejtmembrán áteresztő képességét majd behatol a sejtbe és elpusztítja annak létfontosságú belső szerkezetét.

Az  UVC és òzon kombinációja egy tökéletes  Hygiene-Management a cipői számára!

A PODOS jellemzői és tulajdonságai

 • Igen intenzív UVC sterilizálás: A 253,7 nm hullámhosszúságú UVC sugár, mely csak egyenes irányban terjed,  intenzitása magasabb mint 2000 micro  uW/cm². Ez olyan erős, hogy az általa elért  kórokozókat percek alatt elpusztítja.
 • Òzon sterilizálás: Az izzóból kibocsájtott 185 nm hullámhosszúságú sugár hatására keletkezett gázformájú òzon beáramlik a cipő legrejtettebb zugába is, a gáz perceken belül elárasztja a cipőt és ahová a csak egyenes irányba terjedő UVC sugár nem ér el, ott is elpusztúlnak az ózontól a gombák és baktériumok.
 • Dezodorálás: A különböző kórokozók elpusztítása következtében a PODOS  hatásosan csökkenti, sőt megszünteti a cipők gyakori kellemetlen szagát. A lábszagot  nem az  izzadtság, a verejték okozza – az önmagában szagtalan-, hanem az elszaporodó baktériumok és gombák erjesztik a kellemetlen szagú gázokat. A kórokozók elpusztítása után viszont nincs « gáztermelés ». Az izzó üzemi hőmérséklete eléri, de nem haladja meg  a 40 C°-ot.
 • Zoknik, harisnyák, harisnyanadrágok fertőtlenítésére is használható, mivel ezeket a 60 C°-on történő mosás – mely hőmérséklet a gombák elpusztításához egyébként sem elégséges – károsítja, tönkreteheti őket. Ezeket a PODOS -hoz tartozó védőzsákban vagy egy fiókban  elhelyezve a cipőbelsőhöz hasonlóan lehet fertőtleníteni.
 • Környezetbarát és hatékony: A PODOS csak fizikai hatással működik, azaz semmi környezetszennyező hatása nincs (nincs kémiai melléktermék, mint  fertőtlenítő-, vagy hajtógáz, eldobandó spray-flakon) – és csíraölő hatása csaknem 100 %-os.
 • Igen hosszú az élettartama és egyszerű a karbantartása: Nem tud elromlani. Robosztus. Az izzót 5.000 üzemórára és legalább 100.000 ki- és bekapcsolásra tervezték.

Hogyan használjuk?

 • Helyezze be mindkét cipő orrába annyira előre, amennyire lehet, a védőráccsal ellátott izzókat. Ha erősebb hatást kíván elérni, használjon egyszerre két izzót egy cipőben – egyet az orrába, a másikat hátra a sarkába (így persze a fertötlenítö művelet kétszer annyi ideig tart)   –  ahogy a mellékelt ábra mutatja. A hátsó izzót célszerü függőlegesen beállítani vagy betámasztani  a cipőbe, hogy elkerüljük a  sugárárnyékot.
 • Ezután tegye be a cipőt a mellékelt védőzsákba és zárja le a zsákot gondosan, hogy se fény, se òzon ne szabadulhasson ki belőle, majd dugja be az adaptert  a konnektorba. Ekkor kigyullad egy kis piros lámpa az adapteren. A folyamat elkezdődött.
 • Csizmánál ugyanígy járjon el, de ott a védőzsákot egyszerűen ráhúzza a csizma bemeneti nyílására.
 • A készülék 15 perc üzemidőre van beállítva, ennyi idő után automatikusan kikapcsol, de 6 perc után kikapcsolhatja, mert a sterilizálási folyamat befejeződött. Húzza ki a konnektorból az adaptert. A zsákot csak ekkor szabad kinyitni – fény már nincs, az izzók kialudtak, az ózon szagát ugyan még érezni, de koncentrációja másodperceken belül felhígul és 110   ugr/m³ alá esik – ami teljesen veszélytelen az emberre.

Biztonsági utasítások

 • Az UVC sugár árthat a szemnek!  Ne nézzen a fénybe!
 • Kerülje a közvetlen kapcsolatot a fénysugárral. Az izzókat csak addig tartsa bekapcsolva, amíg azok a védőzsákban vannak. Működésben lévő izzókat, illetve azok védőrácsát ne érintse meg. Az izzók kikapcsolása után a védőzsák azonnal kinyitható. Az enyhe òzon-szag àrtalmatlan.
 • Nedves, vizes kézzel tilos a készüléket megfogni.
 • Gyerekeket ne engedjünk a készülék közelébe. A PODOS érdekes és izgalmas játéknak tűnhet egy gyereknek, de veszélyes!
 • Az izzókat tartsa mindig tisztán, ne fogja meg puszta kézzel.
 • Ütéstől, leeséstől óvjuk a készüléket, mert tönkre mehet, eltörhet és a védőrács ellenére sérüléseket okozhatnak az üvegszilánkok.
 • Ha valamilyen okból meg akar válni a készüléktől, környezetünk védelme érdekében ne dobja a háztartási szemétbe, hanem küldje vissza az eladónak, aki a fennálló rendelkezések értelmében gondoskodik a szakszerű megsemmisítéséről. A postaköltség Önt terheli.

A PODOS alkalmazása

A készülék alkalmas minden fajta lábbeli – cipő, csizma és papucs sterilizálására – úgy mint félcipő, magasszárú cipő, bakancs, szandál, női magassarkú cipő,  strandpapucs, sportcipő, síbakancs, korcsolyacipö, stb. valamint zoknik, harisnyanadrágok csiramentesítésére és szagtalanítására.

Milyen gyakran használja a készüléket?

Sterilizálja az éppen vagy aktuálisan használt cipőjét / cipőit a körömgomba vagy lábgomba kezelése alatt hetente háromszor. Amennyiben egy gombakezelést eredményesen befejezett, úgy használatban lévő cipőit hetente egyszer. A 6 perces sterilizálási folyamatot anélkül, hogy a lámpákat kiveszi a cipőből és a cipőt a védőzsákból,  tetszés szerint megismételheti! Minden sterilizálási folyamat után a cipőben lévő kórokozók elpusztultak.